Nieuwtjes van de Toggenburgerweerd 2012
8 jan.
We zijn dit weekend weer druk bezig geweest met het nieuwe geiten onderkomen. Een derde van het platte dak zit er nu op. Maar helaas moesten er ook veel maatregelen genomen worden voor het stijgende water van de IJssel. Vandaag stond het eerste water al weer op de wei. Komende dagen zal het water nog een stuk verder stijgen en waarschijnlijk op donderdag het hoogste punt bereiken in de wei. Afwachten dus..
7 jan.
Nel is met zwangerschapsverlof ze was al een tijdje drachtig (in verwachting) en begon steeds iets minder melk te geven.
Nu hebben we haar droog gezet. Droogzetten betekend eigenlijk dat je stopt met melken. Doordat je stopt met melken krijgen de melkblaasjes die in de uier zitten het signaal om te stoppen met melk maken (dit gebeurt door de druk van de ophopende melk in de uier) Na enkele dagen word er geen melk meer gemaakt en kan de laatste melk die nog in de uier zit eruit gemolken worden. Dan kan Nel alle energie gebruiken voor de lammetjes die hard groeien in haar buik. Als alles goed blijft gaan dan zullen ze rond 14 maart geboren worden. Dan is Nel 150 dagen drachtig geweest en zijn de lammetjes volgroeid.
5 jan. 2012
Allereerst wensen we iedereen het allerbeste voor het jaar 2012.
Op oudejaarsdag hebben we een begin gemaakt met de bouw van het nieuwe geiten onderkomen. En nu werken we er tussen de buien door aan. Het schuurtje begint langzaam vorm te krijgen en het oude stalletje waar we zo veel mogelijk van hergebruiken ziet er vervallen en treurig uit. Op dit moment staan de geiten in de Rusthoekhoeve waar ze rustig wachten op wat komen gaat. Nel onze prinses (maar ook de grote baas van de geiten) kon niet aan de nieuwe binnen situatie wennen. Ze vond het maar niets om geen speciale behandeling te krijgen, ze liet dit de andere geiten dames duidelijk weten door ze steeds op te jagen met haar grote horens. Dit heeft voor haar dan toch weer geleid tot een speciale behandeling. Nel heeft nu haar eigen kleine hokje waar ze heel tevreden mee lijkt waardoor ze zich weer als een echte prinses gedraagt.
9 jan.
17 Feb.
Het is alweer twee weken geleden dat onze dames de nieuwe stal in gebruik konden nemen. Voordat de geiten in de stal mochten hebben we eerst zelf een kopje thee gedronken in het verse stro. De dames zijn erg blij met de nieuwe stal ze kunnen er lekker springen en gek doen. Mieke Bloem en Berijl hebben nu samen een hok hierdoor kunnen Ine ,Iris en Izzie niet meer stiekem bij hun moeders drinken.
Bloem en Mieke hebben nu net als Nel zwangerschapsverlof. Hierdoor kunnen ze alle energie geven aan de lammetjes die in hun buik aan het groeien zijn. Bloem word al heel dik als ze langs loopt vergeet ze haar dikke buik waardoor ze me met haar dikke buik aan de kant duwt. Berijl geeft nog steeds melk en Izzie heeft uit een fles leren drinken. Daarom kan ze nu twee keer per dag een slok melk uit de fles drinken wat ze erg lekker vind. Als ze de fles ziek komt ze snel aanlopen.
Foto’s van de nieuwe stal
Verder was er veel ijspret in het weiland van de buren waardoor het even heeft geduurd voor we nu weer iets nieuws schrijven.
We hebben namelijk twee weekenden lekkere warme thee voor de schaatsers geschonken. Die waren er zo blij mee dat we zelfs in de krant kwamen van de Regiobode en
19 Jan.
Al het water van de IJssel is weer uit de wei en we kunnen tussen het normale werk door weer verder bouwen aan het nieuwe geiten onderkomen. Het word hoogtijd dat het onderkomen af gemaakt word. Dan kan Bloem ook met zwangerschap's verlof en hoeft Nel niet steeds een rondje door de regen in tuin te lopen om vit te blijven. Nel moet namelijk regelmatig een rondje lopen omdat haar Prive hokje in de rusthoekhoeve niet erg groot is.
17 Jan.
Vorige week woensdag zijn de geiten dames en de bok weer ingeënt tegen Q-
Daarnaast worden onze geiten sinds vorig jaar ook ingeënt tegen Het Bloed (enterotoxaemie) dit is een ziekte die alleen bij geiten en schapen voorkomt.
Het ontstaat op het moment dat dieren lekker veel eten van iets waar hun magen nog niet aan gewend zijn. Er komen dan onverteerde koolhydraten en eiwitten de darmen terecht waardoor daar een groep “slechte” bacteriën heel snel gaan groeien en vermeerderen. Bij dit groeien maken deze bacteriën gif aan (toxines) Hierdoor word de geit vergiftigt en gaat ze heel snel dood.
Door de geiten nu in te enten “herkent” het lichaam van de geit deze nare bacterie en valt hem gelijk aan. De geit kan dan nog wel ziek worden maar ze gaat er niet meer aan dood.
Het is niet altijd nodig om voor deze ziekte te enten maar nadat de moeder van Nel (Ansje) ook dood was gegaan hebben de dieren doctoren van de GD in Deventer haar onderzocht. Daarbij vonden ze deze nare bacterie. Toen hebben we besloten om alle geiten en de bok ieder jaar in te enten.
Woensdag was iedereen ingeënt door een klein prikje wat ze niet leuk vinden. De dag er na waren ze allemaal nog steeds een beetje zielig. Ine Iris en Izzie vertrouwden het niet helemaal als ik weer in de stal kwam, je weet (als geit)maar nooit of je weer een prik krijgt. Gelukkig waren ze na twee dagen weer een beetje de oude.
18-
Wat kan wachten lang duren als je nieuwsgierig bent.
Nel was afgelopen maandag 150 dagen drachtig en dat betekend dat de lammetjes al vanaf maandag geboren mochten worden. Maar vandaag zijn we 7 dagen verder en het lijkt er op dat ze nu iets begint te veranderen en dat hopelijk de geboorte op komst is. Ik ben erg benieuwt of alles goed zal gaan en of het een of meer lammetjes zijn en als het er een is dat hij niet te groot is om geboren te worden.
Zo nu en dan zie je ineens een bult uit Nel haar buik steken of je voelt een lammetje tegen de zijkant van de buik liggen.
Aan het einde van de dracht nemen de lammetjes zoveel ruimte in dat zelfs de pens (maag) ruimte tekort komt. Hierdoor kan de geit veel minder eten. Dit is heel vervelend omdat de geit juist meer energie nodig heeft voor de groeiende lammetjes in haar buik.
Nu moeten we daarom goed op de dames passen want het is een heel kwetsbaar moment.
De geit is namelijk zo ingesteld dat het nieuwe leven voor het oude gaat waardoor de lammetjes de nodige energie krijgen maar de geit zelf te weinig.
Als dit gebeurt gaat het vaak mis, de geit word wat sloom en lusteloos en gaat steeds minder eten. Hierdoor word het energie tekort nog groter en kan ze zelfs stoppen met eten en in het ergste geval kan ze sterven. Vaak heeft ze zelfs te weinig energie om de lammetjes ter wereld te brengen.
Dit noemen we slepend melkziekte (Acetonaemie) klik hier voor een uitgebreid verhaal over deze aandoening.....
Gelukkig is er bij Nel geen spoor van energie tekort te bekennen ze eet nog goed, moppert veel en jaagt iedereen bij haar hok vandaan.
Bloem en Mieke zouden vanaf vandaag ook mogen aflammeren maar ook zij hebben hier naar het lijkt geen haast mee. Bloem heeft het echter wel wat zwaar haar dikke buik is zwaar en zit in de weg. Zo nu en dan gaat ze achter het voerhek liggen om toch “rustig” te kunnen eten. Ze eet wel een stuk minder en daarvoor krijgt ze speciale energie rijker krachtvoer waardoor ik hoop dat alles goed met haar blijft gaan.
Verder is Sabreur gisteren bij ons aangekomen het is een rustige kerel die in het najaar onze bok Nilodor gaat assisteren bij het werk (dekken van de geiten dames) Maar eerst moet hij nog heel hard groeien. Sabreur is nu een maand oud en geboren in Eesveen. Zodra we foto’s van hem hebben laten we ze hier natuurlijk zien.
8-
Maandag ochtend 19 maart kwamen eindelijk de lammetjes van Nel ter wereld. Het zijn twee grote bokken broers geworden van 3,9 kg en 3,7 kg. Een hele verlossing voor Nel die dol blij is met beide heren. Ze zijn na de geboorte grondig schoon gelikt en blijven bij Nel zogen tot ze naar hun nieuwe bestemming gaan.
Na de geboorte van de bokjes van nel was het weer afwachten geblazen want Mieke en Bloem die op dezelfde dag waren gedekt mochten sinds 18 maart aflammeren. Maar ook hun lammeren hadden geen haast. Uiteindelijk in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart werden de lammetjes van onze enorme dikke bloem geboren. Als eerste werd jasmijn geboren die snel werd gevolgd door Jores en op de valreep werd ook nog onze mini jade geboren. Jade woog met 2,5 kg een stuk minder als haar broer en zus van 3,9 kg en 4,1 kg. Ze is een super snoesje en we zouden haar niet willen missen. Want ondertussen rennen ze samen door de wei en struinen ze alles af om geitenkwaad uit te halen. Bloem werd met de geboorte van de drieling in een keer meer dan 10 kg lammetjes en vele kg vruchtwater lichter. Hierdoor kon ze eindelijk weer bij gaan komen van deze zware dracht. Gelukkig is ze weer helemaal gezond maar de groei van de lammetjes had zoveel energie gekost dat er nog maar weinig over was om melk te maken. Daarom krijgen Jasmijn Jores en Jade naast de melk van Bloem ook melk van Berijl uit een emmertje te drinken.
Nu was het weer een paar dagen wachten op Mieke die uiteindelijk op zaterdag 24 maart een dikkebok kreeg die door onze weegschaal niet eens gewogen kon worden. Dat betekende dat hij zeker zwaarder als 5 kg is geweest toen hij werd geboren. Uitzonderlijk zwaar want voorgaande jaren wogen de lammetjes rond de 3 kg bij hun geboorte.
8-
Het gaat goed met de lammetjes ze zijn nu alweer ruim drie weken oud en groeien hard.
Ze gaan al volop met z’n allen naar buiten.
Jasmijn, Jade en Jores zijn ondertussen door de dierenarts onthoornd. We laten onze geiten onthoornen omdat we met Nel helaas hebben ervaren dat de geiten elkaar per ongeluk enorm kunnen verwonden. De verwonde geit kan zelfs als deze verwondingen aan het uier zijn de rest van haar leven hier last van houden .Gelukkig kunnen we Nel een hele speciale prinsessen behandeling geven en heeft ze kersenhouten paaseieren op de punten van haar horens waardoor ze niet weg hoeft en hier mag blijven wonen. Door de houten bollen op haar horens kan ze wel stevige beuken uitdelen maar de uiers niet meer beschadigen. Maar naast dit alles hebben we gemerkt dat volwassenen en kinderen bang voor Nel zijn omdat ze horens heeft. Hierdoor krijgt ze minder aandacht en is ze eigenlijk net als de mensen een beetje bang maar dan voor de mensen. Dit samen opgeteld heeft ons doen besluiten voor het welzijn van geit en mens op de langere termijn te kiezen en daarom worden onze lammetjes onder gehele verdoving onthoornt zodat de horens zich niet groeien.
(Bij de operatie word het groei puntje van de nog te ontwikkelen horen verwijdert)
26-
Het is alweer een tijdje geleden dat ik de tijd heb genomen om een stukje te schrijven.
Alle geiten hebben ondertussen gelamd en iedereen groeit voorspoedig.
Op 30 april werden Netje en haar broertje geboren Ine is een super lieve moedergeit en liep vooral in het begin steeds ongerust achter ze aan. Ondertussen zijn Netje en haar broertje alweer bijna twee maanden oud en zijn ze allebei enorme donderstenen. Zo stond Netje gisteren triomfantelijk boven op de hooiruif toen ik de stal binnen kwam. Wel bijzonder als je bedenkt dat de 6 andere lammetjes het nog niet een keer hebben geprobeerd. Toen ik het een tijdje heb staan bekijken kon ik zien hoe Netje behendig via een riggeltje en een hekje een flinke sprong nam om daarna al balancerend over het hek te belanden boven in de ruif. Daar aangekomen knabbelt ze tevreden aan de lekkerste sprietjes hooi uit de ruif. De kleine dondersteen.
Als laatste geit heeft Iris lammetjes gehad een klein bokje en een geitje wat is overleden bij de onthoorn operatie. Waardoor het pressies is gebeurt is moeilijk te zeggen het kan zijn dat ze niet goed tegen de verdoving / narcose kon of doordat ze tijdens de operatie niet voldoende kon ademen. Het is heel jammer maar gelukkig kan Iris nu extra goed voor haar bokje zorgen.
Van dit slechte bericht trekt vader Nilodor zich niets aan hij is ieder avond in
gevecht met een boomstronk. We noemen dit voor de grap maar bokken fitness want door
zijn gevecht met de stronk blijft hij fit en kan hij Iris en de andere dames in
het najaar misschien wel weer dekken.
Zijn assistent Sabreur en compagnon Joris groeien ook hard en gaan hem later dit jaar waarschijnlijk graag helpen bij het dekken. Ze zijn daarvoor al hard aan het oefenen in de wei. Sabreur doet regelmatig dingen waardoor Mieke boos op hem word en ze zo achter hem aan zit door de rest van de wei om hem op zijn donder te geven. Erg leuk om te zien.
Ine met pasgeboren Netje en haar broertje
1 aug.
14 Juli was een spannende da g voor de geitendames en ons. Op deze dag was de geitenkeuring van onze geitenvereniging de Dageraad. Een heuse schoonheid's wedstrijd voor geiten en bokken.
Het was zo spannend omdat we ons best hebben gedaan om Mieke, Nel, Iris, Jade, jasmijn en Joris en Sabreur er op hun aller netst uit te laten zien. Ze werden netjes geborsteld en verzorgt zodat ze er tiptop uit zagen.
Ook moesten ze leren om netjes naast ons mee te lopen. Op het laatste moment moest er nog veel geleerd en geregeld worden maar iedereen deed zijn best waardoor we toch met z’n alle een goede dag hebben gehad.
Op een geitenkeuring word de mooiste geit van de aanwezige geiten op die dag uitgezocht door keurmeesters. Alle geiten lammetjes en bokken worden in een ring (afgezet stukje) om beurten met leef tijds genootjes vergeleken en de mooiste komt dan vooraan te staan.
Om beoordeeld te kunnen worden loopt ieder dier een rondje om de keurmeesters heen en blijft dan even staan zodat deze het hele dier goed kan bekijken. Als deze hem lang genoeg heeft bekeken worden de dieren op volgorde van mooiheid geplaatst. Mooi zijn is natuurlijk heel leuk maar het gaat uiteindelijk om hoe de geit er uit ziet zo kijken ze of hij bijvoorbeeld of het dier sterke en goede benen heeft, of zijn nek niet te lang en te dun is, of zijn buik groot genoeg is en ga zo maar door.
Iedere geit heeft wel iets waar hij of zij heel goed in is maar ook zijn er dingen waar ze minder goed in zijn. De keurmeesters beoordelen al deze dingen en zetten de geit met de meest goede dingen (ras eigenschappen) dan op de eerste plaats.
De geiten van de Toggenburgerweerd deden dit jaar ook weer mee omdat we zo kunnen zien hoe onze geiten er ten opzichte van andere geiten uit zien. Maar ook kunnen we samen met andere Nederlandse Toggenburgergeiten houders het ras een beetje vertegenwoordigen en tonen aan geïnteresseerden.
Maar iedere keer als het allemaal weer voorbij is zijn ik , de dames en heren blij dat we weer alles achter de rug hebben en weer in de heerlijk rustige wei zijn.
Natuurlijk zijn we wel blij met de resultaten maar voor dit jaar zit het er gelukkig weer op.
Jasmijn werd tweede (1 B) en Jade werd derde (1 C ) zij werden beoordeeld in een groepje van in het totaal 9 leeftijd's genootjes.
Iris werd in haar groepje van 7 leeftijds genootjes vierde (1 D)
Nel en Mieke werden beoordeeld in de groep van 2 jarige geiten tot veteranen Nel kon dan ook niet op tegen de al volgroeide geiten en werd laatste in deze groep (1 J) van 10 dieren
Mieke werd echter beter beoordeeld en kwam in deze groep op de zesde plaats (1 F)
Tot slot moesten Joris en Sabreur strijden om de eer in hun groepje van 6 bok lammeren.
Sabreur werd uiteindelijk Derde (1 C) en Joris werd vijfde (1 E) in deze groep.
Alle keurings fotos zijn gemaakt door de fotograaf van de Dageraad
2 aug.
Door alle drukte van de afgelopen maanden zijn we helemaal vergeten te vertellen dat Berijl, Izzie en Anke (die hier een paar dagen heeft gewoont) zijn verhuist naar Harfsen ze hebben het daar reuze naar hun zin.
15-
Doordat de dames dit jaar eerder droog zijn gezet kunnen ze heerlijk bijkomen en hun reserves opbouwen voor de lammetjes die volgend jaar weer geboren worden. Het is alleen wel belangrijk dat we goed op ze blijven passen want de dames mogen niet te veel reserves maken want dan worden ze te dik. Ze hebben nu dus heerlijk vakantie maar mogen niet te veel lekkers eten zoals brokjes voederbieten. Dit vinden ze wel jammer want het liefst aten ze de heledag bieten en brokjes.
Er is een hoop gebeurt de afgelopen maanden maar helaas hadden we weinig tijd om iets te schrijven.
Wat toch nog wel heel bijzonder is om te vertellen is dat we bezoek hebben gehad van een heuse wespendief.
Nu zul je je afvragen wie wil er nou wespen stelen?..... Nou het is dan ook een weinig
geziene grote roof vogel die wespen-
Maar in augustus werd hun nest ineens opgegraven en half leeggegeten door de wespen dief.
Hieronder een foto’s van het door de roof vogel uitgegraven wespen nest.